logoSchijf
Bel 020 663 83 93

Willy Smits Assurantiën
Pensioenen Hypotheken
Aangenaam zeker

Bel 020 663 83 93

Nieuws

donderdag 11 mei 2017

Kapitaaleisen kunnen hypotheekrente met wel één procentpunt stuwen

De onderhandelingen over een nieuw Basel-akkoord kunnen ertoe leiden dat de hypotheekrente in Nederland flink omhoog gaat. Hiervoor waarschuwt Otto ter Haar, die namens de Nederlandse Vereniging van Banken de onderhandelingen volgt.
 
NVB: Kapitaaleisen kunnen hypotheekrente met wel één procentpunt stuwen
Ter Haar is een van de sprekers tijdens het hypothekenevent Hypotheken Next. Op de site van organisator Euroforum stelt Ter Haar dat Basel lijkt af te koersen op een akkoord waarbij de risicosensitieve interne modellen buiten werking worden gesteld. In het Nederlandse geval wordt hierbij rekening gehouden met ons sociale zekerheidsstelsel, het goed functionerende juridische systeem, de druk op de woningmarkt en de beperkte default op de totale hypotheekportefeuille. In plaats van dit systeem lijkt Basel nu te gaan voor een benodigd kapitaal berekening puur op basis van LTV. Dit ligt in Nederland, met 101% een stuk hoger dan in omringende landen. Iets waarover zowel in Nederland als in het buitenland zorgen bestaan.
 
Ervaring in Zweden
Volgens Ter Haar kan een risicobepaling op basis van LTV er toe leiden dat banken tot wel 60% meer kapitaal moeten aanhouden voor Nederlandse hypotheken. Ter Haar: “In Zweden is in het verleden een vergelijkbare kapitaalverzwaring doorgevoerd. Dat had tot gevolg dat consumenten één procentpunt méér rente moesten betalen. Het is nog onduidelijk wat de impact van een mogelijk Basel akkoord op de Nederlandse rente voor hypotheekleningen zal zijn, maar een vergelijkbare impact is denkbaar.

Ga naar nieuwspagina.

Aanmelden nieuwsbrief

Waarom Willy Smits?

  • Schade melden

    Bij schade zorgen we voor een snelle afwikkeling.

  • Offerte aanvragen

    Een compleet aanbod voor particulier en zakelijk.

  • Contact

    We staan altijd voor u klaar.